Wednesday, 25 February 2009

DAP Semakin Berubah Berbanding UMNO

Parti Tindakan Demokratik (DAP) adalah sebuah parti multi-racial yang berpegang kepada satu ideologi politik iaitu 'Social Democracy'. Ideologi ini merupakan alternatif kepada ideologi Liberalism Capitalism yang diamalkan oleh kebanyakan negara blok Barat. Socialism Democracy juga merupakan alternatif kepada Socialism Karl-Marx dan Komunisme yang diamalkan oleh kebanyakan negara blok Timur. Jerman adalah antara negara yang mula-mula diperintah oleh parti yang berhaluan Social Democracy melalui parti Social Democracy Party (SDP). Negara-negara lain adalah seperti New Zealand dan Norway.

Dari segi ideologi, DAP tiada beza dengan UMNO kerana kedua-duanya berpegang kepada ideologi sekular yang dicipta oleh falsafah pemikiran manusia. UMNO semasa ditubuhkan merupakan sebuah parti yang mendukung ideologi Nationalism dan selepas Merdeka UMNO mewarisi ideologi Liberalism British dalam menerajui Malaysia. Apabila Tun Razak mengambil alih teraju pemerintahan dari Tunku Abdul Rahman, beliau cenderung kepada pendekatan Social Democracy. Penggubalan DEB adalah antara contoh amalan Social Democracy yang turut mendapat sokongan DAP pada awalnya, sehinggalah DEB disalahgunakan untuk kepentingan elit-elit Melayu.

Tun Razak semasa belajar di England banyak dipengaruhi oleh ideologi ini kerana beliau menyertai sayap Labour Party. Labour Party selalu dikenali sebagai parti yang mendukung ideologi Social Democracy ataupun dianggap sebagai pendukung Socialism sederhana Robert Owen. Semasa memerintah, Tun Razak memperkenalkan banyak pendekatan seperti membuka tanah-tanah pertanian yang dikaitkan dengan Rancangan Buku Hijau, diikuti dengan membuka Bilik Gerakan Negara. Kesemua pendekatan ini adalah begitu asing bagi negara-negara yang mendukung aliran Laissez Faire. Tindakan Tun Razak ini menyerlahkan lagi pengaruh Social Democracy yang didukunginya.

Ketika Dr Mahathir mengambil alih teraju negara, banyak pihak meramalkan beliau akan menuruti pendekatan Tun Razak. Dr Mahathir pernah satu ketika dituduh oleh seorang pimpinan pelajar Univeristi Malaya, Yazid Othman, sebagai Socialist. Yazid yang ketika itu Presiden PMUM menuduh Dr Mahathir sedemikian ekoran kenyataan Dr Mahathir yang berbau Socialism ketika melakukan lawatan ke luar negara. Bagaimanapun, setelah menerajui negara, Dr Mahathir mempunyai ideologi sendiri yang tidak Socialism dan tidak juga Liberalism. Disebabkan ketidaktentuan itu, ramai pemerhati politik menganggap Dr Mahathir berpegang kepada ideologi Pragmatism

Para pendukung UMNO selalu menuduh DAP sebagai 'adik kandung' kepada PAP Singapura. Tuduhan ini ada asasnya kerana selepas penyingkiran Singapura daripada Malaysia, konfrantasi antara UMNO dan PAP berterusan. Sepertimana PAP mempunyai 'adik kandung' di Malaysia, UMNO juga didakwa oleh PAP mempunyai 'adik kandung' di Singapura. Sejarah konfrantasi UMNO dan PAP ini memerlukan kepada kupasan lain kerana wujud tuduhan-tuduhan yang menganggapnya sebagai sendiwara. Ramai pengkaji-pengkaji sejarah termasuk Dr Ramlah Adam yang begitu dikenali sangat rapat dengan UMNO mempunyai persepsi negatif terhadap Tunku Abdul Rahman.

Kemuncak kebencian UMNO kepada DAP adalah selepas Pilihanraya 1969, iaitu apabila DAP hampir menggugat UMNO khususnya Dato Harun di Selangor. Kedudukan UMNO-Perikatan dan DAP di Selangor selepas Pilihanraya tersebut adalah 50-50, yang menyaksikan Dato Harun mungkin tumbang. Sebenarnya kedudukan DAP pada ketika itu adalah sama seperti PPP di Perak dan Gerakan di Pulau Pinang. Ketiga-tiga parti ini dilihat berada dalam satu barisan untuk menghadapi UMNO-Perikatan. Terdapat juga dakwaan bahawa kesemua ini adalah dirancang dari jauh oleh PAP di Singapura, lanjutan daripada konfrantasi UMNO dan PAP sebelum ini.

Sekiranya benar dakwaan ini, maka bukan sahaja DAP yang terlibat tetapi PPP dan Gerakan juga terbabit sama. Namun demikian sisi hitam PPP dan Gerakan telah diputihkan apabila mereka menyertai UMNO untuk menubuhkan Barisan Nasional (BN). Dalam Pilihanraya 1969, Gerakan berjaya menerajui Pulau Pinang, manakala PPP kekurangan hanya 2 kerusi untuk menerajui Perak. Kedua-dua parti ini menyertai UMNO untuk menubuhkan BN selepas Tragedi 13 Mei 1969. Yang tinggal hanyalah DAP yang berdiri meneruskan perjuangannya sebagai parti pembangkang. Kesemua latar belakang ini dijadikan peluru oleh UMNO untuk menyerang DAP sebagai parti yang anti Melayu.

Kalaulah DAP menyertai BN sudah pasti tuduhan itu akan lenyap. Bagaimanapun, adakah benar DAP anti Melayu atau DAP hanya anti UMNO? Adakah bila sesuatu parti itu anti UMNO bermakna parti itu juga anti Melayu? Sepanjang sejarah politik negara, telah muncul parti-parti yang anti UMNO seperti parti yang ditubuhkan oleh Dato Onn iaitu IMP dan Parti Negara. Demikian juga parti yang ditubuhkan oleh Tengku Razaliegh iaitu Semangat 46 yang anti UMNO (baru) pimpinan Dr Mahathir. Kesemua parti ini tidak pula disebut sebagai anti Melayu. Beza parti-parti ini dengan DAP ialah pimpinan mereka Melayu, sementara DAP majoriti kepimpinan bukan Melayu.

Bagaimanapun, DAP hari ini telah jauh berubah berbanding DAP pada tahun 1960-an dan awal 1970-an. Perubahan itu berlaku seiring dengan perubahan senario politik negara yang semakin matang dan menolak politik perkauman. DAP telah mula meletakkan ideologi 'Social Democracy'nya sebagai ideologi yang merentasi semua kaum. Hari ini mereka telah turut memperjuangkan nasib golongan Melayu tertindas seperti yang dilakukan oleh Lim Guan Eng di Melaka dan menyuarakan isu tanah wakaf di Pulau Pinang. Generasi baru DAP semakin meninggalkan politik perkauman sempit seperti yang mereka amalkan semasa berkonfrantasi dengan UMNO dahulu.

Yang masih belum berubah ialah UMNO, yang terus mengekalkan politik perkaumannya yang sempit. Ketika hampir semua parti di Malaysia menuju kepada politik berasaskan ideologi, hanya UMNO yang masih mengekalkan trend lamanya. MCA dan MIC sendiri dilihat mula menapak untuk berubah. Untuk UMNO melakukan perubahan itu sangatlah sukar kerana politik perkauman adalah nyawa UMNO. UMNO kini sedang bertarung untuk mempertahankan nyawanya. Apa-apa sahaja isu bermula daripada DEB kepada babi, bermula daripada azan kepada sultan, akan dijadi sajian politik perkauman. Kedua-dua UMNO dan DAP berpegang kepada ideologi sekular, cuma bezanya DAP sekarang sedang berubah.

No comments: