Tuesday, 24 February 2009

Begini Rupanya Wajah DAP Perak

(Artikel ini ditulis oleh Misbahul Munir, Setiausaha Politik MB Perak)

UMNO menuduh Hj Nizar boneka DAP, mengikut telunjuk Nga dan Ngeh, pentingkan Cina dari Melayu, setiap ucapan kena rujuk DAP, kenyataan akhbar juga ikut kehendak DAP, beri kuasa DAP agih tanah pada Cina dan sebagainya. Hari ini saya nak cabar kerajaan haram BN dedahkan semua yang didakwa dengan bukti-buktinya, lapor pada SPRM atau polis dan seretlah Hj Nizar dan semua EXCO ke mahkamah. BN ada kuasa haram, gunakanlah kuasa haram untuk mengiyakan apa yang kamu dakwa.

Sebenarnya itu semua dakwaan kosong, fitnah, palsu, tak ada modal nak cari isu, mereka-reka isu palsu supaya rakyat terpedaya, media pula dikuasai oleh mereka, Samad Majid dari FM Perak pula buat lapuran dalam Berita Perak di Radio setiap hari. Setiap dakwaan dan tuduhan tidak pula Hj Nizar sebagai MB dan EXCO diberi peluang menjawabnya. Hubungan antara pimpinan Pakatan Rakyat Perak cukup intim, saling memahami, tidak pernah menimbulkan isu yang sensitif samada agama atau yang menyentuh hak orang Melayu. Hj Nizar pula setiap kali memulakan ucapan dalam apa sahaja majlis samada majlis itu dihadiri ramai orang bukan Islam atau tidak, pasti muqaddimah ucapannya dimulakan dengan petikan ayat-ayat al Quran, diterjemah dan diberi kupasan untuk tujuan dakwah kepada mereka. Kadang-kadang diterjemah dalam bahasa Inggeris supaya mereka lebih memahaminya.

Nga, salah seorang EXCO DAP sentiasa mengikuti ayat-ayat Quran yang dibaca oleh Hj Nizar dan bertanya saya dari ayat mana dan surah apa. Saya beritahu ayat dan surah yang dibaca. Katanya dia mahu study di rumah ayat yang dibaca oleh Hj Nizar. Di mini perpustakaan Nga ada terjemah al quran dalam bahasa Inggeris, dia cari ayat tersebut dan dikajinya. Akhirnya beliau kagum dengan Hj Nizar, menurut Nga ayat-ayat Quran yang dibaca Hj Nizar mesti ada kaitan dengan majlis yang diadakan. Malahan, beliau turut mencari mana-mana ayat al Quran yang berkaitan dengan prinsip keadilan, kebajikan, integriti, ketelusan dan amanah, beliau bertanya saya dan meminta saya mengajarnya bagaimana cara menyebut dalam bahasa Arab, saya menulis dalam huruf rumi ayat-ayat tersebut dan ternyata dibacanya dalam ucapan dan ceramah walaupun pelat, diterjemah dan dihurai dengan begitu baik prinsip-prinsip tersebut mengikut ajaran al Quran.

MCA, MIC dan semua parti komponan BN yang lain, ada atau tidak pemimpin mereka membuka al Quran, membaca dan menterjemah serta mengulas mana-mana konsep mengikut ajaran Islam. Seingat saya, tidak ada pemimpin MCA dan MIC yang berbuat demikian, sebab itu mereka tidak faham Islam walaupun berkawan dengan UMNO sejak sekian lama, apatah lagi UMNO yang menjadi rakan mereka sendiri tidak faham Islam. Sebaliknya, DAP sejak berkawan dengan PAS, sama-sama memerintah Perak khususnya, cukup memahami konsep keadilan, amanah dan kebajikan mengikut ajaran Islam. Bahkan mereka juga tahu hukum Hudud yang selama ini mereka diberi gambaran yang salah oleh media dan pemimpin BN.

Qari dan Qariah Perak telah menjuarai tilawah al Quran peringkat Kebangsaan. Ngeh dari DAP mencadangkan kepada MB Perak supaya mereka diberi anugerah berupa sumbangan, MB setuju beri 5 ribu setiap seorang, Ngeh cadang 10 ribu setiap seorang, sebab mereka telah mengharumkan nama Perak. Malahan turut dicadangkan kerajaan taja mereka mengerjakan haji atau umrah. Cadangan tersebut diberi perhatian oleh MB dan bersetuju buat majlis dan beri sumbangan 10 ribu seorang dan jurulatihnya 5 ribu.

Seorang Tok Guru pondok dari Pengkalan Hulu yang juga ahli majlis fatwa negeri Perak yang dikenali dengan nama Pak Teh. Pak Teh ada pondok yang mempunyai murid yang agak ramai, pondok Pak Teh agak uzur, muridnya ramai, gurunya pula tidak mempunyai pendapatan yang tetap. Pak Teh ada memohon kira-kira 45 ekar tanah hutan di belakang pondoknya. Tanah hutan tersebut dipohon sejak bertahun-tahun dahulu untuk diusahakan dengan pertanian. Pak Teh mengadu pada Dato' Seri Hj Nizar sempena lawatan kerja MB Perak ke Pengkalan Hulu. Di pejabat, MB mengarahkan pegawainya menyemak semula permohonan Pak Teh, dalam semakan MB, didapati permohonan Pak Teh sudah lengkap laporannya di PTG, semua Jabatan berkaitan menyokong permohonan Pak Teh dengan mengatakan tiada halangan untuk diberi pertimbangan kelulusan, tetapi fail tersebut tidak diangkat ke mesyuarat EXCO untuk diluluskan, Hj Nizar terus mengarahkan PTG menyediakan fail segera untuk diangkat ke mesyuarat EXCO supaya diberi pertimbangan kelulusan.

Dan mesyuarat EXCO terus meluluskan, Ngeh bertanya kepada MB mengapa hanya 45 ekar sahaja yang diluluskan, tanah kerajaan luas lagi di Pengkalan Hulu, untuk mencari dana bagi tujuan pendidikan Ngeh mencadangkan diberi sahaja 100 ekar. Tujuan Pak Teh mohon tanah kata Negh bukan untuk kepentingan peribadi tetapi kepentingan bagi melahirkan tokoh-tokoh ulama di Perak. Itu kata Cina DAP yang sering ditohmah oleh UMNO. Tajol Rosli jadi MB Perak sejak 10 tahun dulu bersama dengan EXCO muslim yang lain, Pak Teh pula ahli Majlis Fatwa negeri Perak, permohonan tanah yang diajukan kepada MB BN ketika itu diabaikan. Sepatutnya mereka malu dengan Ngeh yang nampaknya lebih prihatin terhadap perkembangan pendidikan Islam di Perak.

DAP tidak pernah membantah apa sahaja cadangan mengenai hal ehwal Islam, apabila bantuan perkapita diberi semula kepada Sekolah Agama Rakyat, EXCO DAP tidak membantah. Mereka tidak pula meminta supaya sekolah-sekolah Cina turut diberi bantuan perkapita. Permohonan-permohonan untuk tujuan baik pulih masjid, surau, sekolah-sekolah agama sering diluluskan oleh MB, DAP dan EXCOnya tidak juga membantah atau dengki. Program-program Islam yang dicadangkan dan dilaksanakan oleh kerajaan Negeri seperti buka puasa dan solat tarawikh di dataran DBI, kempen solat, tazkirah setiap hari sepanjang Ramadhan menggunakan pembesar suara dan juga azan Zohor di Surau SUK menggunakan pembesar suara tidak pernah dibantah oleh DAP.

Sebenarnya DAP dengan semua ADUNnya jauh lebih baik, prihatin, mudah mesra dan pandai menyesuaikan diri berbanding dengan MCA dan MIC. Sebab itu, mereka ditolak oleh pengundi Cina dan India. Orang Melayu juga yang payah berubah, tetapi Insya Allah saya yakin, perkembangan politik mutaakhir ini menunjukkan orang Melayu juga akan berubah untuk menolak BN secara total dalam pilihanraya akan datang.

7 comments:

s_hezrin said...

Salam,

Saya sungguh terharu membaca artikel ini. Sememangnya tindakan berlawanan dengan apa yang telah diwacanakan dalam akhbar pro BN.

Saya tidaklah berniat utk menafikan artikel ini. Kalau betul, semoga Allah bukakan hatinya utk memeluk Islam dan dapat memperjuangkan Islam suatu hari nanti.

Cuma, saya juga pernah terbaca dengan perkara yang hampir serupa yang juga perlu kita ambil iktibar.

1) Orang Yahudi juga mengkaji Al-Quran, berbaik dengan Umat Islam contohnya ketika siri-siri perluasan kuasa Islam di Andalus. Tetapi, apakah agenda utama mereka? Sudah tentu utk menyelamatkan diri dan seterusnya menyusun kembali strategi utk menghancurkan Islam itu sendiri.

2) Cuba saudara tlg bertanyakan pada Ngeh, apakah pendapatnya tentang Hukum Hudud? Seandainya dia betul2 ikhlas, dia akan bersetuju dan mintalah beliau utk mengeluarkan statement di akhbar2 pro Pakatan yang mengatakan beliau setuju dengan perlaksanaannya di Malaysia. Meskipun sudah tentu di tentang oleh pemimpin DAP yg lain, tapi saya kira demi prinsipnya, dia tidak berhalangan utk mengeluarkan statementnya di akhbar. Kalau setakat setuju secara diam, belum lagi bermakna dia ikhlas, kerana masih ada agenda beliau yang perlu kita halusi.

Pendapat, minta dia buktikan keihlasannya dengan menyokong Hudud dilaksanakan. Buktikan dengan membuat press statement. Tak perlu takut utk mengatakan yang betul. Ramai yang akan berdiri di belakang beliau.

Saya kira pendedahan ini perlu, kerana ianya akan memberi satu impak yang besar.

Tapi, kalau dia tak bersedia, maknanya apa yang ditulis dalam artikel ini tidaklah tepat dan kita boleh meragui keikhlasannya mengkaji Al-Quran itu sendiri. Dan seandainya, beliau mengelak utk mengeluarkan statement kerana takut akan pimimpin atasan DAP, saya kira, di situ juga ada 'hidden agenda'.

Kita juga perlu mengambil kira juga aspek2 ini. Saya tidaklah meragui keikhlasannya utk mengkaji potongan ayat Al-Quran itu, tetapi, peristiwa seperti ini telah pun termaktub dalam sejarah dan telah pun terjadi pada Islam sebelum ini.

Tak perlu takut utk pertahankan prinsip yang benar.

Unknown said...

uan,
Segala tindakan Ngeh berhubung tulisan tuan boleh diinterpretasikan kpd 2 keadaan.
1- Berkemungkinan ikhlas dan ingin mendengar serta memahami ajaran Islam.
2- Berkemungkinan memasang strategi "umpan dan bunuh". Beri apa yang org Melayu inginkan dan jika org bukan Melayu inginkan sesuatu pada masa hadapan ianya sesuatu yang sukar utk ditolak.

Tuan perlu fikirkan sesuatu utk memadamkan prasangka ini. Mungkin dgn cara pengisytiharan secara terbuka Ngeh mengenai persetujuan terhadap hukum hudud.

fikir..fikirkan

Unknown said...

uan,
Segala tindakan Ngeh berhubung tulisan tuan boleh diinterpretasikan kpd 2 keadaan.
1- Berkemungkinan ikhlas dan ingin mendengar serta memahami ajaran Islam.
2- Berkemungkinan memasang strategi "umpan dan bunuh". Beri apa yang org Melayu inginkan dan jika org bukan Melayu inginkan sesuatu pada masa hadapan ianya sesuatu yang sukar utk ditolak.

Tuan perlu fikirkan sesuatu utk memadamkan prasangka ini. Mungkin dgn cara pengisytiharan secara terbuka Ngeh mengenai persetujuan terhadap hukum hudud.

fikir..fikirkan

sapphire said...

Salam saudara2 sekelian,

Saya bersetuju dgn pandangan saudara s.hezrin dan sauri bahawa kita harus berjaga-jaga terhadap situasi sebegini. Walau bagaimana pun, pada pendapat peribadi saya, pemimpin2 umat Islam itu sendiri harus mempunyai ketakwaan yg tinggi dahulu terhadap Allah S.W.T sebagai perisai utk menghadapi 'serangan2' sebegitu. Kita boleh manerima kebaikan non-Muslim kepada kita tetapi kita mesti ada 'perisai tersembunyi' yg dapat menangkis serangan yg mungkin tiba.

Azizahns said...

satu pandangan yang bagus juga

Anonymous said...

That's actually really cool!!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

suara kuantan said...

Anda percaya??jangan sudah terhantuk, baru menyesal