Monday, 13 October 2008

Kalaulah Endon Masih Hidup

Sepertimana Dr Mahathir, ramai juga pemerhati politik Malaysia yang agak terkejut dengan keputusan Pak Lah untuk tidak mempertahankan jawatan Presiden UMNO. Sekiranya Pak Lah terus berpendirian untuk mempertahankan jawatan tersebut, hampir pasti beliau akan dicalonkan semula oleh bahagian-bahagian UMNO yang mula bersidang sehari selepas beliau meletakkan jawatan. Bahagian-bahagian UMNO akan menyokong mereka yang sedang berkuasa. Sekuat-kuat pengaruh Dr Mahathir, selepas beliau meletakkan jawatan tidak seorangpun yang menyokongnya melainkan mereka yang memang kagum dengan kelicikan politiknya dan cengkaman kediktatorannya.

Kedudukan Pak Lah sebenarnya masih kukuh kerana kebanyakan ahli MT UMNO dan kabinet masih bersama-sama dengannya. Kecuali Zaid Ibrahim, apa sahaja tindakannya yang tidak popular seperti menaikkan harga petrol dan diesel serta penangkapan ISA tetap disokong oleh MT UMNO dan kabinet. Beliau dan teamnya dipercayai masih lagi menguasai media yang menjadi faktor terpenting menentukan pengaruh seseorang dalam UMNO dan BN. Beliau juga masih mendapat sokongan ahli-ahli komponen BN sehingga hari ini Anwar dan PR masih sukar untuk merampas teraju kerajaan. Oleh sebab itu, agak mengejutkan bila Pak Lah memilih untuk berundur.

Pak Lah sememangnya lebih toleran berbanding dengan Dr Mahathir. Kalaulah Dr Mahathir berada ditempat Pak Lah kemungkinan Muhyidin Yassin sekarang sedang menghadapi tuduhan liwat atau apa-apa lagi tuduhan yang pelik. Kemungkinan juga pekung Muhyidin akan mula dibongkar sedikit demi sedikit oleh pihak media. Muhyidin dikatakan sebagai orang yang membangkitkan kemungkinan Pak Lah tidak akan mendapat sokongan bahagian-bahagian UMNO dalam Mesyuarat MT. Kalau Pak Lah bertindak seperti ini dipercayai Muhyidin dan mereka yang senadanya dengannya akan bersegera kembali mencium tangan Pak Lah.

Lebih daripada itu Pak Lah begitu lembut dengan musuh politiknya dan kadangkala membelakangkan rakannya yang sebenar. Kesilapan Pak Lah ini dapat dilihat apabila beliau tidak memberi jawatan kabinet kepada Radzi Sheikh Ahmad sehingga beliau meletakkan jawatan sebagai Setiausaha Agung UMNO. Pak Lah kemudiannya melantik 'musuh' politiknya Tengku Adnan Tengku Mansor memegang jawatan tersebut. Perlantikan Tengku Adnan tersebut sebenarnya meletakkan pisau ke tengkuk Pak Lah, kerena Tengku Adnan sememangnya dikenali rapat dengan Dr Mahathir. Hubungan mereka terserlah dalam kes VK Linggam.

Selain daripada itu, Pak Lah juga tidak bijak dalam strategi politiknya, apabila menganggap Ku Li sebagai musuh politik utama. Ku Li dan Pak Lah pernah berada satu team untuk menghadapi Dr Mahathir, tetapi Pak Lah seperti langsung tidak kembali membina jambatan dengan Ku Li. Kalaulah selepas pilihanraya baru-baru ini, Pak Lah melantik Ku Li sebagai menteri kabinet, dipercayai Ku Li boleh menjadi saingan yang rapat terhadap Najib kerana kekananannya. Kalau Ku Li berada dalam kabinet, setidak-tidaknya MT UMNO dan Kabinet tidak didominasikan oleh team Najib. Kembalinya Ku Li dalam kabinet merupakan ancaman besar kepada Najib, bukanlah Pak Lah.

Tidak diketahui secara jelas siapakan penasihat sebenar Pak Lah dalam percaturan politik ini. Kemungkinan Khairy Jamaluddin sebagai penasihat dalam tindakan-tindakan ini adalah tipis. Pak Lah kelihatan menjadi paranoid setelah Dr Mahathir menyerangnya habisan-habisan kerana mengikut nasihat menantunya. Walaupun Khairy masih mentah dalam politik, setidak-tidaknya nasihat beliau telah berjaya mempengaruhi Pak Lah untuk membebaskan mahkamah dalam perbicaraan rayuan kes Anwar Ibrahim. Sekurang-kurangnya Khairy telah berjaya memperkukuhkan pengaruh Pak Lah menguasai media.

Kekuatan Pak Lah sebenarnya memang terletak kepada Khairy dan teamnya. Manakala Khairy dan teamnya pula sangat bergantung kepada kedudukan Pak Lah untuk terus naik dalam UMNO. Bagaimanapun selepas PRU Mac yang lalu Pak Lah seperti diserang paranoid untuk terus mendengar nasihat menantutnya disebabkan tuduhan-tuduhan Dr Mahathir dan konco-konconya. Situasi ini menyebabkan kedudukan Pak Lah makin goyah ditambah pula dengan ramainya 'gunting dalam lipatan' di kalangan angggota MT UMNO dan Kabinet. Apabila Pak Lah menyatakan hasratnya untuk berundur, maka dengan sendiri kedudukan Khairy sangat terancam dalam Pemuda UMNO.

Kelihatan Khairy dan mereka di sekeliling Pak Lah tidak lagi berupaya untuk menasihati Pak Lah berhubung dengan tindakan-tindakannya dalam politik. Pak Lah benar-benar merasai kehilangan Endon yang menjadi tulang belakangnya dalam kerjaya politik. Ketika Endon masih hidup, beliau banyak memberi sokongan yang padu di samping nasihat yang tepat terhadap kedudukan politik Pak Lah. Dikatakan atas nasihat Endon, Pak Lah tidak menyertai Semangat 46 sebaliknya kembali semula dalam UMNO. Nasihat itulah yang kemudiannya memungkinkan Pak Lah berada di kedudukan PM sekarang. Kalaulah Endon masih hidup mungkin keadaan politik Pak Lah sekarang berubah.